Antara cara pembuatan keropok keping mengikut peraturan 1985, keropok ikan hendaklah disediakan daripada ikan dan kanji dan kandungan protein tidak kurang 15peratus.
CONTOH MEMBUAT KEROPOK LEKOR / KEPING
Bahan-Bahan Untuk Memproses Keropok Lekor / Keping
Bil Bahan-bahan Contoh
1. Isi ikan 10kg
2. Tepung kanji 10kg
3. Garam 300g
4. Gula 200g
5. Monosodium Glutumate (MSG) 30g
6. Air Ais 2-3 kg
Cara-Cara Pemprosesan Keropok / Keping
a) Membancuh Adunan
Bahan-bahan campuran yang digunakan untuk memproses keropok iaitu tepung kanji atau tepung sagu, garam, gula, bahan perasa (MSG) dan air ais di adun dengan menggunakan mesin penggaul (mixer) sehingga sebati. Adunan yang telah sebati dapat diketahui apabila ianya tidak melekat pada bekas penggaul serta boleh membentuk menjadi doh.
b) Membentuk
Adunan yang telah di bentuk ketulan berbentuk selinder. Ketulan dibentuk mengikut saiz yang dikehendaki. Pada lazimnya, keropok dibentuk diantara 30cm -50cm. Panjang, bergaris pusat diantara 6cm - 10cm, serta mempunyai berat 500gm - 1kg. Manakala ketulan untuk keropok lekor lebih kecil iaitu diantara 100gm - 500gm.
c) Memasak
Keropok lekor boleh dimasak samaada dengan cara kukus, rebus atau terus digoreng manakala keropok keping hanya direbus atau dikukus sahaja.
d) Memotong
Keropok yang telah siap dimasak, disejat dan disimpan dalam keadaan sejuk dingin atau pada suhu bilik semalaman sebelum ianya dipotong nipis membentuk kepingan. Keropok boleh di potong dengan menggunakan pisau ataupun dengan mesin memotong keropok.
e) Menjemur
Keropok yang telah dipotong nipis di susun diatas pemidai dan di jemur kepada cahaya matahari. Di dalam keadaan cuaca baik keropok boleh menjadi kering dalam masa 6 hingga 7 jam.
f) Membungkus
Keropok yang telah kering di angkat, di simpan atau terus ditimbang dan dibungkus dalam bekas plastik. Plastik ini di pateri dengan menggunakan api lilin, pelita atau dengan menggunakan mesin pateri (Tew Impulse Sealer)
g) Penyimpanan
Keropok yang telah dibungkus dengan berat 100gm, 200gm, 500gm dan 1kg adalah perlu disusun dengan rapi supaya tidak dikenakan tekanan bebanan yang berat yang mana akan mengaibatkan kerosakan kepada keropok seperti patah, pecah dan sebagainya.
mantap lah kak
ReplyDeleteTerima kasih. Info sang at berguna.
ReplyDeleteTerima kasih. Info sangat berguna.
ReplyDeleteTerima kasih,info yang sangat berguna untuk saya mncuba
ReplyDeleteAssalamualaikum..t.kasih share resepi.Boleh share resepi keropok lekor.
ReplyDelete